Pianotechnieker Jacek Bielat heeft bijzonder veel ervaring!

Zullen we onze pianotechnieker eerst even aan u voorstellen?

Aangename kennismaking!

Als u een pianotechnieker boekt bij JS Piano’s, dan krijgt u waarschijnlijk Margareta aan de telefoon en vervolgens Jacek of Miko Bielat over de vloer. JS piano’s is namelijk een (h)echt familiebedrijf. Ook als u in onze pianowinkel in Gent binnen stapt, wordt u verwelkomd door dezelfde vertrouwde gezichten.

Wat u allemaal over de familie Bielat wil weten voor u uw geliefkoosde piano aan ons toevertrouwt?

Hoe het allemaal begon

Jacek heeft de liefde voor muziek met de paplepel meegekregen. Zijn vader was een echte muziekliefhebber die zelf verschillende instrumenten bespeelde. Het was nooit stil ten huize Bielat!

Ook Jaceks bijzondere voorliefde voor piano’s is eenvoudig te verklaren. Als kind volgde ook hij pianolessen, op aansporen van zijn vader. Veel eerder nog, in 1963, had zijn grootvader Antoni Bielat, een houtbewerker, de pianofabriek in New York bezocht waar zijn broer werkte. Een reis waar hij jaren later vaak urenlang en met aanstekelijk enthousiasme over vertelde aan zijn kleinzoon.

De verhalen van zijn grootvader en de combinatie van uiterst precieze houtbewerking en de zoektocht naar de perfecte klank, de essentie van pianotechniek dus, hebben Jacek nooit meer losgelaten.

In 1979 startte Jacek zijn opleiding aan de Hoge Technische Pianobouwschool in Kalisz (Polen), waar hij ook zijn steun, toeverlaat en klankbord Margareta zou ontmoeten. Deze intrigerende jongedame volgde dezelfde studie en deelde zijn liefde voor muziek. Een perfect match dus en meteen het startpunt van hun succesvolle muzikale toekomst.

antoni bielat
Antoni Bielat (centraal) in pianofabriek te New York - 1963
steinway & sons gent

Een internationaal avontuur

Over de jaren heen heeft Jacek een stevige reputatie als pianotechnieker opgebouwd in binnen- en buitenland. In Polen werd hij de vaste pianotechnicus van verschillende gerenommeerde instituten en van de belangrijkste concertzalen in Polen zoals onder meer de Nationale Filharmonie Warschau, de Poolse Radio en verschillende muziekfestivals. Hij mocht er de instrumenten van verschillende grootmeesters zoals Fou Ts’ong, Tatiana Shebanova, Svjatoslav Richter, Andrzej Jasinski, Kevin Kenner, Piotr Paleczny en Stanislav Bunin verzorgen.

Margareta maakte intussen naam als pianoconservator bij één van de grootste concertzalen van Polen, de filharmonie van Bydgoszcz met haar historische instrumentencollectie.

In Berlijn werd Jacek door pianotechnieker Lutz Reibeholz himself ingewijd in de geheimen van de Steinway vleugel piano’s.

Uiteindelijk belandde het koppel in België. Hier werkten ze eerst in dienst van een Belgische pianowinkel om daarna een eigen zaak, JS Piano’s, in Oost-Vlaanderen te openen. Ook zoon Miko is intussen opgeleid in de pianotechnieken. De opvolging is dus verzekerd!

Nu nog rekenen professionele pianisten (bv. Jef Neve, Martha Argerich, Oscar Peterson, …) concertzalen (De Singel in Antwerpen, BOZAR, …) en conservatoria (Conservatorium Gent) op de uitzonderlijke expertise van de familie Bielat.

Altijd welkom!

Kom onze Poolse gastvrijheid, liefde voor klassieke muziek en technische kennis gerust eens uittesten tijdens een bezoek aan onze pianowinkel in Gent. Zo kan u zelf ondervinden of het klikt, want u vertrouwt uw piano toch niet zomaar aan eender welke pianotechnieker toe?

Komt u persoonlijk met ons kennismaken?

Over ons